Geneesmiddelen

In deze studie worden drie verschillende geneesmiddelen gebruikt, welke geneesmiddelen iedere deelnemer gebruikt, hangt af van de toegewezen behandelingsoptie. Hieronder vindt u een overzicht van alle geneesmiddelen die in dit document besproken worden.


Maagzuurremmers

Maagzuurremmers, ook wel protonpompinhibitors (PPI's) genoemd,  zijn een groep van geneesmiddelen die de aanmaak van maagzuur in de maag verminderen. Artsen schrijven maagzuurremmers voor bij slokdarm- en maagklachten. Iedere deelnemer neemt bij aanvang van de studie een maagzuurremmer. Eén van onderstaande namen zou u dus bekend moeten voorkomen (stofnamen en merknamen):

Omeprazole : Acidcare®, Losec®, Sedacid®

Esomeprazole: Nexiam®

Pantoprazole: Pantomed®, Brandocare®, Ippracid®, Maalox control®, Pantogastrix®, Pantozol®

Lansoprazole: Dakar®

Rabeprazole: Pariet®

Antacida

Antacida zorgen ervoor dat het maagzuur geneutraliseerd wordt. Het maagzuur verliest zijn zure eigenschappen waardoor het niet meer kan zorgen voor maagklachten. De aanmaak van maagzuur wordt echter niet verminderd zoals bij een maagzuurremmer.

Voorbeelden van antacida zijn Rennie®, Maalox®, Neutroses®, Restofit®, Gilbert natriumbicarbonaat ®

.

Alginaten 

(zoals Gaviscon)

Gaviscon Antizuur-Antireflux werkt op twee manieren:

1. Het neutraliseert overtollig maagzuur, op dezelfde manier als antacida

2. Het legt een beschermend laagje over de maaginhoud. Deze laag beschermt de slokdarm, want het zorgt ervoor dat maagzuur minder makkelijk de slokdarm kan instromen. Hierdoor gaat het refluxklachten tegen, want bij reflux gaat maagzuur de slokdarm irriteren en zo zorgen voor klachten.

Er zijn geneesmiddelen die op een gelijkaardige manier als Gaviscon® werken, bijvoorbeeld Riopan® en Gastricalm®. Omdat het gebruik van deze geneesmiddelen de resultaten van de studie kunnen beïnvloeden, willen we niet dat patiënten deze geneesmiddelen gebruiken tijdens de studie.

.